Veelgestelde vragen

Op deze pagina proberen wij zoveel mogelijk veel gestelde vragen te beantwoorden. Klik op een vraag om het antwoord te lezen. Heeft u meer vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

De gemeente Zeist behandelt de urgentieaanvragen.
Een urgentieverklaring is bedoelt voor mensen die in een noodsituatie zitten en dringend een andere woning nodig hebben. U moet dan denken aan: dreigende dakloosheid van minderjarige kinderen, financiële problemen buiten uw schuld om of medische problemen.

Zie voor meer informatie ook de pagina urgentie.

Nee, u kunt zich niet inschrijven voor een vrije sectorwoning.

De R.K. Woningbouwvereniging heeft enkele vrije sectorappartementen op de Rozestraat en de Leliestraat in Zeist. Zodra er daar eentje vrijkomt, adverteren we dit op onze website.

De gemeente Zeist behandelt de urgentieaanvragen.
Een urgentieverklaring is bedoelt voor mensen die in een noodsituatie zitten en dringend een andere woning nodig hebben. U moet dan denken aan: dreigende dakloosheid van minderjarige kinderen, financiële problemen buiten uw schuld om of medische problemen.
Op de website van de gemeente Zeist vindt u meer informatie en kunt u digitaal de urgentie-aanvraag doen. De aanvraag kost € 73,-.

Alleen als u staat ingeschreven als woningzoekende bij WoningNet, komt u in aanmerking voor een sociale huurwoning. U kunt zich via de website van WoningNet laten inschrijven als woningzoekende. Deze inschrijving geldt voor alle vrijkomende sociale huurwoningen binnen de regio Utrecht. WoningNet beheert het woonruimte verdeelsysteem voor de hele regio Utrecht en dus ook voor Zeist.

De kosten voor inschrijving zijn € 25,00. Na betaling ontvangt u een bevestiging en een registratienummer. Uw inschrijving is een jaar geldig. U kunt er voor kiezen om uw inschrijving jaarlijks automatisch te laten verlengen. De kosten van de verlenging zijn € 9,00. Als u staat ingeschreven als woningzoekende kunt u gaan reageren op een woning.

Het verschilt per plaats, woningtype en buurt wat de wachttijd voor een sociale huurwoning is. In de regio Utrecht is de vraag naar sociale huurwoningen erg groot. Daardoor kunnen de wachttijden oplopen van drie tot en met meer dan tien jaar. Als u bent ingelogd op de website van WoningNet, kunt u bij iedere woning zien wat uw slagingskans voor deze woning is.

Zonder (of met een inschrijving van minder dan drie jaar) bij WoningNet is de kans om op korte termijn een sociale huurwoning te krijgen erg klein. Via de vrije sector is de mogelijkheid groter.

Vrije sector: voor een woning in de vrije sector heeft u een inkomen nodig vanaf € 40.349,- per jaar (prijspeil 2017). De huurprijzen in de vrije sector beginnen vanaf € 710,68 per maand (prijspeil 2017). Voor een vrije sector woning hoeft u niet ingeschreven te staan bij WoningNet.

Urgentie: Alleen in zeer uitzonderlijke situaties kunt u voorrang krijgen bij de toewijzing van een sociale huurwoning. De gemeente Zeist handelt de urgentie-aanvragen af. Ga naar de website van de gemeente Zeist voor meer informatie en uw eventuele aanvraag.

U kunt uw gegevens wijzigen via de internetsite van WoningNet. Bij uw inschrijving heeft u een inlogcode en wachtwoord ontvangen waarmee u kunt inloggen. WoningNet toont, nadat u bent ingelogd, alleen vrijgekomen woningen die passen bij uw inschrijfgegevens en woonwensen. Om teleurstellingen te voorkomen, is het dus van belang dat uw inschrijfgegevens (uw inkomen) kloppen.