Veel huurders vragen Energiebox aan


De gemeente Zeist en de corporaties Woongoed Zeist en RK Woningbouwvereniging Zeist willen hun huurders helpen met energie besparen. Daarom stelden  zij in februari gratis Energieboxen ter beschikking. De box bevat hulpmiddelen om energie te besparen. Zoals tochtstrippen, een douchewekker en een koelkasthermometer. Tegelijk met de box krijgt de huurder een persoonlijk besparingsadvies. Binnen een week vroegen 333 huurders een Energiebox aan. Dat is bijna 100 meer dan het aantal beschikbare boxen. Daarom reikt  de gemeente Zeist  extra Energieboxen uit.  Iedereen  op de wachtlijst krijgt een gratis Energiebox met besparingsadvies.

De grote belangstelling heeft de gemeente en de corporaties verrast. Wethouder Laura Hoogstraten: “De Energiebox is eerder ook in Utrecht en Nieuwegein verstrekt. Op basis van die ervaringen hadden we niet op zoveel aanvragen gerekend. Mensen merken echt dat de energiekosten omhoog zijn gegaan. Fijn dat we met een box en besparingsadvies kunnen helpen. En het is ook goed voor het milieu.”

Graadje lager
Stijgende energieprijzen kunnen mensen met een laag inkomen in financiële problemen brengen.  Daar is iets aan te doen. Met kleine maatregelen en nieuwe gewoontes kan een huurder vrij gemakkelijk 10 tot 20% op het gas- en stroomverbruik bezuinigen. Zo blijft de rekening betaalbaar. Een gratis Energiebox met persoonlijk besparingsadvies helpt huurders op weg. De energiecoach legt uit hoe de huurder energie kan besparen en hoe de hulpmiddelen in de box het beste te gebruiken. De box en het advies maken mensen bewust dat ze vrij gemakkelijk energie en dus geld kunnen besparen. De verwarming een graadje lager en een trui aan, met het hele gezin korter douchen en gloeilampen vervangen. Al deze acties leveren besparingen op.

Duurzaam
Energie besparen is niet alleen van belang voor de portemonnee. Ook het klimaat is hiermee gediend. De gemeente wil in 2030 energieneutraal zijn. Dat betekent dat er dan binnen de gemeentegrenzen evenveel energie duurzaam wordt opgewekt als inwoners en andere gebruikers met elkaar verbruiken. Dat lukt alleen als door fors besparen, ook op stroom en gas in huis.

Omlaag die meter!
De gratis Energiebox is onderdeel van de campagne Omlaag die Meter van Mijn Groene Huis. In deze campagne helpt Mijn Groene Huis bewoners om energie te besparen door middel van kleine maatregelen en nieuwe gewoontes. Wie zich aanmeldt op omlaagdiemeter.nu ontvangt ieder week een handige besparingstip. Ook verzorgt Mijn Groene Huis regelmatig gratis workshops “Omlaag die Energierekening”. Huurders die energie willen besparen, maar geen Energiebox hebben aangevraagd, kunnen wel meedoen aan Omlaag die Meter. Met de tips en de workshops kunnen ze zo toch aan de slag om hun energierekening betaalbaar te houden.

De Energiebox in Zeist is een samenwerking van de gemeente Zeist, de corporaties Woongoed Zeist en RK Woningbouwvereniging Zeist, verhuurder ASR Vastgoed en Mijn Groene Huis. Mijn Groene Huis is onderdeel van de onafhankelijke stichting Energie Zeist.

Foto: Willem Jan Ritman fotografie